Skjeggklokke

Skjeggklokka - kommuneblomst for Nordre Land

Skjeggklokka (Campanula barbata) ble i kommunestyret 18. desember 2007 valgt til kommuneblomst for Nordre Land.

Skjeggklokke  01

Allerede i 2004 foreslo redaktør av Blyttia (tidsskrift for Norsk Botanisk Forening), Jan Wesenberg, at Nordre Land burde "sikre seg" Skjeggklokka som kommuneblomst. I 2007 arrangerte bygdekvinnelagene i Torpa og på Dokka et åpent møte med kommuneblomst som tema. Som en følge av dette møtet sendte bygdekvinnelagene skriftlig forslag til kommunen om å velge Skjeggklokka.

Skjeggklokka finnes hovedsaklig i tre norske kommunner; Gausdal, Etnedal og Nordre Land. I tillegg er den funnet såvidt inn i Nord Aurdal og Lillehammer. I 2005 ble det også funnet en forekomst i Hemsedal. Skjeggklokka vokser både på gamle slåtteegner og setervoller, og i urørt natur høyere opp mot fjellet. Nærmeste kjente voksested utenfor Norge er i Karpatene og Alpene. Hvorfor Skjeggklokka bare finnes i disse områdene er uklart, og gjør Skjeggklokka til en gåtefull og spesiell blomst.

Skjeggklokka er allerede tatt i bruk som motiv på Nordre Land-genseren. Fargen ligner dessuten bakgrunnsfargen i kommunevåpenet til Nordre Land.

En kommuneblomst skal symbolisere kommunen. Den bør derfor være lett og identifisere seg med og ha spesiell tilknytning til kommunen. Skjeggklokka synes å ha nettopp disse egenskapene, og ved å velge Skjeggklokka har Nordre Land fått en sjelden, vakker og på alle måter særegen kommuneblomst, som er usedvanlig godt egnet som kjennemerke for kommunen.


Se oversikt over kommuneblomster i Norge her.