Ferietiden er her, og vi har allerede fått en god del soltimer og brukbare badetemperaturer i kommunens elver, åsvatn og i Randsfjorden.

Noen er godt i gang med sin ferie, andre venter på å få rekreere, og skoleungene er mange uker ute i sin. Noen er pensjonister eller av andre grunner ikke i jobb, men sommertiden er til for oss alle, og den bør oppleves og nytes når den er her.

Dette er en periode på året som gir muligheter for andre aktiviteter og opplevelser enn i året for øvrig. Og etter året med begrensninger opp mot Covid er det vikig for de fleste å komme ut av «kokongen» og bevege seg litt sommerfuglaktig og lett prøvende ut i samfunnet igjen. Når det gjelder ferien, så er det viktigst at vi kommer oss ut av de rutinene vi ellers har, gjør ting på litt andre måter og helst i annet tempo. Rekreasjonseffekten øker ikke nødvendigvis med mye fancy opplegg eller lange og dyre reiser. I de senere årene har man innen folkehelse blitt mer og mer opptatt av den psykiske helsa i befolkningen, i tillegg til den fysiske. Derfor er det viktig at en kjenner etter hva som er bra for seg og sin psykiske helse, også når en skal feriere. Man mener at det er nyttig med noen uker sammen hengende fri. Den første uka ofte brukes til å tune seg inn på et avbrekk, så er det fint å ha litt tid til å «la humla suse» og senke pulsen, imens man i den siste uka ubevisst innstiller seg på å starte opp igjen på jobb.

Noen reiser langt bort på ferietur, mens andre ferierer i nærområdet. Da er vi heldige som bor i en kommune hvor det er så mange muligheter, både for fysisk aktivitet og stillhet, som mange er på søken etter når de skal velge seg feriemål. Samt flott natur, stier, løyper, bade- og fiskemuligheter, kultur, kunst og Landsbyliv.

Når det gjelder fysisk aktivitet, så er det viktig å drive med noe man liker. Får du til ca 150 min med aktivitet i løpet av en uke, så er du innenfor anbefalingene for den voksne befolkningen. Denne kan deles opp i flere bolker, og alt fra turgåing, gressklipping, badminton, husarbeid du blir svett av, en svingom på stuegulvet, svømming osv er eksempler på dette.

Med hensyn til friluftsliv og de rekreasjonsmulighetene som ligger her, så er det mye å finne i Nordre Land. Å ta med seg niste og kaffetermosen opp på et av kommunens mange utsiktspunkt og få med seg solopp/nedgangen, kan være en av de mest spektakulære gratisopplevelsene en kan få. Mange høyder og utsikter kan nås med bil også, om en ikke kommer seg opp til fots. Helselagets turer har lengder som passer for alle og går fortrinnsvis i skog. Toppvandring i Torpa ligger i den nordre delen av kommunen, og her kan du få med deg flotte utsiktspunkt både på ås og i fjell. Et annet forslag er å bli enda mer kjent i krokene av boligfeltet og prøve ut Stolpejakten. Fine gangveier og stier har vi også, som egner seg godt for sykling til både korte lufteturer og lengre ekspedisjoner. Eller ta med middagen ned til elva, og kanskje ta et forfriskende elvebad etterpå?

Det er mye fint gratis utstyr å få lånt på BUA til bruk ved aktivitet til lands og vanns; SUP-brett, sykler, fiskeutstyr, fjellsko og soveposer, for å nevne noe. Ønsker man å prøve fiskelykken, så har vi elva, fjorden og de fine åsvatna våre. Til de som ikke har mulighet for å gå så lagt, så finnes det fine fiskeramper ved Dokkastien og i fjellet, f eks ved Folungtjerna/ Sæburøssjøen. Torpa fjellstyre har en god oversikt over kommunens fiskemuligheter i den nordre delen av kommunen, og her finnes forslag for enhver smak; for familien, den gjennomsnittlige fisker mm. Også for den «svikefulle», som da betyr å fiske i Gausdal statsalmenning. I et folkehelseperspektiv er det i orden å fiske også på Gausdalsida, da dette antagelig gir like god helsegevinst.

Rådet for psykisk helse har fem gode helseråd til oss: KNYTT BÅND, VÆR AKTIV, VÆR OPPMERKSOM, FORTSETT Å LÆRE OG GI.

Dette kan vi jo ta med oss igjennom sommertiden: Å knytte bånd og være oppmerksom og inkluderende mot de vi møter (slik vi selv ønsker å bli møtt), holde på med den sommeraktiviteten vi liker og kanskje lære oss en ny ting i løpet av sommertiden, så er vi innafor rådene som bør styrke helsa både fos oss selv og andre.

Riktig god sommer!